Kokosolie – Recepten van de Kleine Alchemist

 

1. Bio aardappelen in kokosolie
2. Londonderry Soep (vega) 2,5 liter soep
3. Kokosbonbons
4. Hutspot à la kokos met bospaddenstoelen of kastanjechampignons

 

***
1. BIO AARDAPPELEN IN KOKOSOLIE
Benodigdheden:
- Aardappelen BIO ongeschild en schoon geboend
- Keltisch zeezout
- Kokosolie

  • Was de aardappelen goed en boen ze schoon met een schuurspons (de schil mag
    blijven).
  • Kook ze 10 minuten in ruim water met een flinke hand Keltisch zeezout.
    Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen.
  • Snijd ze in grote stukken.
  • Verwarm de kokosolie tot 190 graden, bak de aardappels bruin en knapperig.
    Als dipsaus: crème fraîche, fijn gesnipperde ui, cajun kruiden en een beetje zout.


2. LONDONDERRY SOEP (VEGA) 2,5 LITER SOEP
Benodigdheden:
- 250 gram uien
- 250 gram champignons
- 3 eetlepels kokosolie
- 6 eetlepels havervlokken
- 1 eetlepel lavasblad
- 3 goudrenetten of jonagold (zure appel)
- 100 ml crème fraîche
- 1 eetlepel Pakistaanse kerrie poeder of naar behoefte (verkrijgbaar bij AH)
- ½ theelepel sambal of naar behoefte
- Eventueel een klein stukje geraspte (BIO) gember
- Eetlepel Keltisch zeezout of naar behoefte
- 2 eetlepels Agave siroop

  • Fruit de fijn gesnipperde uien in de kokosolie.
  • Voeg daar de fijn gesneden champignons aan toe en bak ze licht.
  • Neem een liter water en voeg de havervlokken toe en mix alles fijn in de blender. 
  • Voeg het haverwater en een extra liter water toe aan de uien en champignons en kook alles
    door.
  • Voeg kerrie, lavas, sambal, Keltisch zeezout en de eventuele gember toe.
  • Rasp de appels en voeg deze samen met de crème fraîche en agave siroop als
    laatste toe en warm het kort door.
  • Serveer het met een takje peterselie.
  • Eventueel kunnen er rozijnen en verse ananas door de soep.
  • Voor een Londonderry saus neem je dubbele havervlokken of minder water. Serveer met rijst.


3. KOKOSBONBONS
Benodigdheden:
- 100 gram kokosolie
- 50 gram roomboter
- 15 gram ruwe cacao
- 1 eetlepels gojibessen of cranberries (of een mengsel daarvan), snij ze klein
- 1 eetlepel fijn gemaakte pecannoten of amandelen of een mengsel daarvan
- 3 gedroogde pruimen (zonder pit), fijn gesneden
- 1 eetlepel havervlokken
- 3 eetlepels honing
- 1 theelepel groene stevia bladpoeder
- Snufje zout
- Eventueel een klein beetje vanille (liefst natuurlijke)
- Kokosrasp droog voor de decoratie

  • Smelt de kokosolie, liefst au bain-marie.
  • Voeg de havervlokken toe en laat deze even wellen (5 minuten).
  • Voeg daarna de roomboter toe en laat deze smelten.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Voeg de gojibessen, pecannoten, pruimen, cacao, stevia en zout toe.
  • Roer deze goed om en voeg de honing als laatste toe.
  • Zet alles in de koelkast en laat het opstijven.
  • Voor het maken van de bonbons; neem telkens een stukje van de opgestijfde massa
    en draai een bolletje.
  • Zorg dat je handen niet te warm worden vanwege het smelten van de kokosolie.
    Rol de bolletjes door de kokosrasp.
  • Laat de bolletjes in de koelkast tot het moment van serveren.
  • Het staat leuk en gaat vroegtijdig smelten tegen om er kleine cupjes onder te doen.

Voor de variatie kan je ook gedoogde pruimen, gedoogde appels, pruimen en
andere noten door deze bonbons doen
Ook de decoratie kan met amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten


4. HUTSPOT À LA KOKOS MET BOSPADDENSTOELEN OF KASTANJECHAMPIGNONS
Benodigdheden:
- Aardappels in stukken, niet geschild
- Knolselderij in stukken snijden
- Winterpeen in stukken snijden
- Rode uien
- Lavas (maggiplant)
- Stukje gember in zeer kleine stukjes gesneden
- Kokosolie
- Keltisch Zeezout
Ingrediënten voor de saus:
- Kokosolie
- Rode uien
- Bospaddenstoelen of kastanjechampoins
- Teentje knoflook
- Klein beetje peper en zout
- Ketjap (100% natuurlijk, van Inproba)


Voor de stamppot:

  • Kook de aardappelen, winterpeen, knolselderij en de stukjes gember in een pan
    met water en flink wat Keltisch zeezout.
  • Bak de gesnipperde uien in ruim kokosolie.
  • Stamp alles door elkaar en voeg als laatste de lavas toe.

Terwijl de hutspot kookt, maak de saus met de paddenstoelen:

  • Bak de uien glazig in ruim kokosolie.
  • Voeg de paddenstoelen in grote stukken zo goed als gaar.
  • Voeg de knoflook in kleine stukjes toe.
  • Voeg de ketjap, peper en zout.
  • Eventueel een beetje maizena om het geheel te binden.

 




Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Stuur een berichtje via contactformulier of bel 085-7325811
Zoeken
Nieuwsbrief