V.A.S. methode

Wat is de V.A.S. methode?

VAS is een afkorting van Vasculair autonome signalering. Letterlijk betekent dit; je ontvangt een signaal van jezelf (autonoom – niet beïnvloedbaar) via de aders het ritme  de hartslag. Eigenlijk vraag je aan het hart wat goed is voor jou of diegene die je test.
Deze testmethode is een vaardigheid die iedereen kan aanleren. Deze testmethode is zeer zuiver te noemen, immers je test op de hartslag. Zoals een leugendetector aan de hartslag kan meten of de waarheid wordt gesproken of niet. Toch blijft een apparaat een door mensen ontwikkelde machine die ook programma's in zich heeft die niet zo fijngevoelig zijn als jij.

Waar komt de V.A.S.  test methode vandaan?
De oorsprong van de “polsdiagnostiek” vindt zich in het oude China en India. Daar kregen de “geneesheren/dames” betaald als zij de mensen gezond hielden en tijdig de disbalans voelden middels de pols en behandelde voor er een ziekte uitbrak. Het gezegde “een vinger aan de pols houden” is mijns inziens vanuit deze cultuur ontstaan. Deze methodes bestaan volgens de oude geschriften al duizenden jaren, waarvan de ayurvedische het oudste lijkt.
Nu is het zo dat een Chinese pols (traditionele Chinese Methode) diagnostiek anders is dan een Indiase (ayurvedische)  polsdiagnostiek. De Chinese methode geeft de disbalans aan van de meridianen die weer corresponderen met de organen. Zo kan er met een Chinese polsdiagnostiek gemeten worden welke meridiaan uit balans is. Ziekten worden hierbij niet gediagnosticeerd, alleen een disbalans. Vanuit de disbalans kan worden gekeken welke oplossingen er kunnen worden gekozen.
De ayurvedische polsdiagnostiek test op een ander wijze, een veelvoud van allerlei disbalans in lichaam en geest.
Voor beide methodes is een flinke studie nodig en langdurig oefenen om deze methode zich meester te maken.

De V.A.S. methode is gemakkelijker aan te leren en breed toe te passen.
V.A.S. benoemd door de Franse arts Dr. Paul F.M. Nogier. Hij ontdekte dat het hart alles weet en antwoord geeft middels een signaal in de hartslag. Feitelijk werkten de oude genezers in Inda en China op dezelfde wijze. Dr. Nogier was erg enthousiast over deze methode en wilde ook alle artsen dit leren, maar helaas ging die vlieger niet op. Onze Nederlandse arts Ton van Gelder ontwikkelde de methode verder en heeft vele therapeutische boeken op zijn naam staan.

Wil jij dit ook leren en  eigen therapeut zijn?
Om iedereen in de gelegenheid te stellen zelf zijn/haar “gezonde” keuzes te maken en helder en bewust door het leven te gaan, heeft Rineke van den Berg tweedaagse cursus ontwikkeld. Door een bijzondere manier van aanpak is de cursus makkelijk te volgen. Je hoeft hiervoor geen boeken te lezen, zelfs niets te leren voorafgaand en/of tijdens. Het enige dat een voorwaarde is, is dat je met een open mind en hart op de cursus komt.
Deze cursus is samengesteld en wordt gegeven door Rineke van den Berg. Zij werkt al jaren met de VAS methode maar ook met de Chinese en ayurvedische geneeskunst. Rineke heeft een drukke praktijk als complementair therapeut. Rineke is een geboren leraar met het hart op de juiste plek. Graag geeft ze kennis door en wil zodoende als een open bron van kennis fungeren. "Kennis is van en voor iedereen" zegt ze. In alle openheid kunnen we delen en zo leren van elkaar. "We zijn allen leraren en leerlingen, en zo is het".
Graag werkt Rineke in kleine groepjes om maximale aandacht aan iedereen te geven!

De basis om V.A.S aan te leren is vrij gemakkelijk. Middels een tweedaagse cursus kan je deze methode aanleren. Echter is het oefenen belangrijk om het goed onder de knie te krijgen. Eenmaal een “eigen therapeut” zijnde kan je meedoen aan de terugkom middagen en avonden om met de andere “eigen therapeuten” te oefenen en kennis te delen.

De V.A.S is een betrekkelijk makkelijke manier om met het hart te communiceren en om de disbalans vast te stellen. Ook kan je deze methode inzetten om keuzes vanuit het hart te maken. Als je deze methode onder de knie hebt kan je het werkelijk voor alles gebruiken. 
Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Stuur een berichtje via contactformulier of bel 085-7325811
Zoeken
Nieuwsbrief