3. Na de les

Je eerste les zit erop! Hopelijk heb je een heerlijke ervaring gehad en wil je meer. Dat kan! Yoga help je om in balans te komen en dat voelt goed. Als we echter uit balans gaan, dat merken we niet altijd. We noemen dat dan bijvoorbeeld “beetje moe” , “wat stress maar het gaat wel.” , het kan dus heel geniepig zijn.

Dus daarom word yoga ook wel eens een discipline genoemd. Het kost wat inzettingsvermogen maar hopelijk heb je de motivatie na de eerste les te pakken!

Hoe vaak?

Hoe vaak kan je yoga beoefenen? Over het algemeen kun je in elke dag wel wat yoga asana of meditatie doen. Je docent kan je vast adviseren. Als je een hele fysieke vorm doet, dan is het gelijk aan sport, en dan is een rustdag wel gewenst, zeker in het begin.

Vaak is 1 les in de week genoeg voor een algemeen effect, 2 lessen in de week dan merk je sneller progressie, en met 3 lessen in de week zal je vrij rap resultaten bemerken. Als je nog vaker gaat, dan moet je kijken of je gestel dat aan kan.

Een goede opbouw is dus wel aan te raden. Luisteren naar je grenzen en wat je lichaam aangeeft is hier de leidraad.

De yoga lifestyle

Als je echt bent geraakt door yoga, dan is het ook niet gek dat je een hele lifestyle wil aanpassen gelijkvormig de yogaleer. Dat kan! Vaak zul je dan je eten, slaap-patronen en dagelijks ritme aanpassen aan je nieuw gewonnen inzichten. In een toekomstig artikel zullen we hier dieper op ingaan.

Belangrijk om te weten is dat yoga een interne discipline is. Als op social media kijkt en in de commerciƫle yogahoek terecht komt van dit stukje internet, dan kan je het gevoel krijgen dat je heel veel matjes, hulpstukken, olieƫn, workshops en rituele voorwerpen nodig hebt. Daar is op zich niks mis mee, geniet ervan als je gevoel daar naar uit gaat, maar laat je ook niet gek maken door deze kant van yoga. Afgezien van een goed matje en soepele kleding heb je echt echt niet veel meer nodig in de basis om je discipline te beoefenen.

De yoga community

Het fijne van naar een yogales gaan, of dit nu on-line of off-line is, is dat je terecht komt bij gelijkgestemden. Je kan een hoop steun en plezier beleven met anderen die door hetzelfde heengaan als jij. De yoga community is ook globaal. Waar je ook een yogastudio hebt, je zal vaak je gelijk thuisvoelen. In het geheel kun je overal terecht als op zoek bent naar gelijke zielen, letterlijk van hier tot Tokyo!

Heel leuk is ook bijvoorbeeld een yogafestival te bezoeken. We zullen in een ander toekomstig artikel nog ingaan op dit fenomeen. Nederland kent meerdere festivals en globaal zijn er talloze. Een yogafestival is vaak uniek omdat er wel veel mensen zijn, maar je ervaart het vaak niet zo.

Ik vind yoga toch niets voor mij

Dat kan. We stemmen onze verwachtingen en behoeften af op wat we nodig denken te hebben, en soms is yoga toch niet dat wat je zoekt of vervult. Verwar echter niet je stijl van yoga met alle yoga. Het kan best zijn dat je nog even verder moet zoeken. Of als je wel “iets spiritueels” zoekt, dan zijn er nog vele andere mogelijkheden en andere spirituele disciplines of levenswijzen.

Na de les

We hebben je een beeld proberen te geven van je eerste les en zo wat valkuilen en vragen proberen te ontnemen. We wensen je veel plezier en balans!