3. Yogastijlen

Wat zijn de verschillende yogavormen en stijlen die hoofdzakelijk worden beoefend in de yogascholen? Kiezen voor een yogastijl… waar begin je? Als je in een zoekmachine zoekt op een yogaschool, dan krijg je wellicht veel resultaten in je omgeving. Hoe maak je dan de keuze die voor jou juist is? Het allerbelangrijkste is dat jij je op je gemak kan voelen. Of dit nu in een speciaal yogacentrum is, in een sportschool omgeving of bij iemand thuis. Voel je dus vrij om verschillende plekken te proberen als je die keuze hebt. En vergeet niet dat on-line een les volgen tegenwoordig ook een optie is! Dit is zeker geen volledige lijst, maar geeft je een goede start.

Hatha yoga

De term Hatha yoga is vooral een koepelterm geworden, met als gemene deler dat er asana’s worden beoefend. Dit is bijna in alle yogascholen het geval, dus alleen met deze term weet je nog niet heel veel. Mocht er alleen Hatha yoga worden genoemd, dan slaat dit regelmatig op het langer aanhouden van de houdingen in tegenstelling tot b.v. Vinyasa yoga.

In enkele gevallen kan het er ook op wijzen dat het een iets “traditionelere” school is, in de zin van dat bepaalde specifieke filosofieën, technieken en houdingen van de indiase Hatha yoga zijn doorgegeven door de tijd.

Iyengar yoga

Een vorm die in die jaren 50 van de vorige eeuw in het westen populair is geworden door B.K.S. Iyengar. Iyengar yoga kenmerkt zich door een focus op een precieze uitvoering van houdingen. Houdingen worden langer aangehouden. Er word gebruik gemaakt van allerlei hulpmiddelen. Denk aan blokken, touwen, kussens en dekens. Met deze hulpmiddelen word je geholpen in de houding en leer je met aandacht houdingen uit te voeren. Dankzij de toevoeging van hulpmiddelen kan Iyengar ook in een therapeutische of bij een beperking goed werken.

Ashtanga yoga

Populair gemaakt door K. Pattabhi Jois in dezelfde tijd als Iyengar yoga. Ook wel Ashtanga Vinyasa yoga genoemd, maar niet te verwarren met vinyasa yoga als stijl. Ashtanga betekent “8-voudig” , wat slaat op de 8 leefprincipes voor een yogi uit de Yoga Sutras. Vinyasa betekent “in volgorde, een opéénvolging”. Dat laatste slaat in dit geval op de series die kenmerkend zijn voor de Ashtanga. Elke les bestaat uit een vaste serie houdingen. Je hebt in totaal 6 series, lopend van beginners tot gevorderden. In de praktijk is de eerste of “Primary” series al een goede uitdaging. Naast het lesgeven in de series is er ook Mysore style, waar je de serie zelfstandig beoefend en een leraar langskomt om je te helpen tijdens de beoefening. Power yoga is een afsplitsing van Ashtanga die veel in sportscholen word lesgegeven, met de nadruk op kracht, oftewel “power” yoga.

Vinyāsa yoga

Deze stijl is moeilijker te definiëren. Het definieert zich door de vloeiende choreografie van verschillende houdingen, maar niet in een vaste serie, zoals bij Ashtanga. Krishnamacharya, de leraar van bovengenoemde Iyengar en Jois, is de bron van deze yoga. Hij gaf les aan jongens op de yogaschool, waaronder Iyengar en Jois. Door asana’s achter elkaar te beoefenen hielp het hun om het hoofd rustig te houden, iets wat bij meditatie helpt. Het was voor Krishnamacharya een praktische afweging.In de laatste helft van de volgende eeuw zijn er verschillende leraren les gaan geven in zo’n ‘vrije’ dynamische vorm van yoga. Een bekende innovator op dit gebied is Shiva Rae, die haar (Indiase) dansachtergrond combineerde met haar kennis van yoga om tot een vloeiende vorm of “flow” te komen. Vandaar dat je ook de naam “Vinyasa flow” of alleen “Flow” voor deze vorm kan tegen komen. Denk aan “Gentle flow” , “Easy flow” en dergelijke.

Hot yoga / Bikram yoga

Hier beoefen je een vaste serie 90 minuten met als verschil dat de temperatuur zo rond de ~39 graden Celcius is. Ook is er vaak een spiegel aanwezig zodat je je zelf kan corrigeren. De leraar neemt een centrale rol in door de houdingen volgens een vast patroon te begeleiden. Door de hoge temperatuur worden je spieren snel soepel. Enkele jaren geleden raakte de ontwikkelaar van Bikram Yoga in schandalen verwikkeld. Daardoor zijn er scholen die verder zijn gegaan onder de naam “Hot yoga” en dergelijke.

Restorative yoga / yin yoga

Deze stijl kenmerkt zich door het gebruik van props en hele rustige beoefening. Veel lessen zullen geheel op de grond plaats vinden. Zoals de naam “restorative” al aangeeft, is deze stijl vooral geschikt om rust te ervaren en herstellend te werken voor het lichaam.Yin yoga is een gelijkende vorm ontwikkeld door Paul Griley en Sarah Powers.

Vini yoga / yoga therapy

Vini yoga is een vorm ontwikkeld door de zoon van Krishnamacharya, vanuit de behoefte om mensen te helpen. Dus yoga als therapie. Gary Kraftsow is een bekende leraar van Vini yoga.